obracíme stránky

Za listem list

Home / Recenze fakt čtivé / Tisíc dnů v Toskánsku

Tisíc dnů v Toskánsku

S touto recenzí a trochu i s dočtením dané knížky jsem trochu otálela, zpočátku jsem se nemohla ponořit do poklidu, který kolem sebe příběh vytvářel (paradox, že?), protože jsem měla šílená hektická období a čtení autobiografického románu plného slunné Itálie a receptů, jejichž vůně omamovala i skrze písmena, se do takové nálady zkrátka nehodil. Ale i já jsem se dočkala zklidnění a přišla jsem Tisícům dnů v Toskánsku na chuť v pravý čas, v době, kdy už jsem potřebovala se zastavit a nadechnout se…

 

Marlena de Blasi je novinářka, kuchařka, gastronomická kritička a ve svých knihách vychází z toho, co velmi dobře zná. V příběhu Tisíc dnů v Toskánsku opouští se svým manželem Fernandem Benátky a utíkají více na venkov, do toskánské vesnice San Castiano den Bagni, kde se chtějí usadit a poznat opravdový život, možná svým způsobem se i najít – nejen sami sebe, ale sebe navzájem. Plánují se zde usadit a Marlena, přezdívaný Chou, si zde chce sesbírat materiál na další kuchařku. Kdo ovšem očekává od této knihy bohapusté recepty, je velmi na omylu, i když ty jsou třešinka na dortu za každou kapitolou. Tato lidstvím prodchnutá kniha přinese čtenáři mnohem víc. Pohled do všedních i nevšedních dnů italského venkova, příběhy zde žijících lidí líčené s neskrývanou radostí ze sdílení, ukáže nám temperamentní, přátelské Italy v mámivém opojení radosti ze života i prachobyčejných lidských starostí.

 

Vyprávění Chou nepostrádá popisy kulinářských výprav s místní postavičkou Barlozzem, jemuž Chou s Fernandem neřeknou jinak než Vévoda. Ačkoliv se zpočátku zdá, že mu jejich přítomnost není milá a možná jim trochu nerozumí, má je ve skrytu své duše moc rád a těší ho, že může být užitečným průvodcem, ale i věcným kritikem. Že si umí tento národ užít dobré jídlo, je jasné, ale že má zálibu i ve víně, je ještě nad slunce jasnější. Z místních sluncem prohřátých vinic pochází nejedna skvostná odrůda a je stálou součástí jídelního menu snad při každé příležitosti, jak se v knize dočteme.

 

Autenticitu příběhu podpoří rovněž to, že je text prokládán italskými frázemi, někdy poměrně dlouhými, jež jsou vzápětí přeloženy do češtiny, takže neznalec jazyka nemusí trpět obavami, že by textu neporozuměl. Čemu však porozumí ještě mnohem víc a co mu pronikne doslova pod kůži, to jsou knižní hrdinové, a nejen ti hlavní. Jejich láska k místnímu kraji, k tradicím, k Itálii, venkovu, jídlu a pití je čarovná. Postupně se ve vás začne probouzet chuť se do této oblasti za gastronomií podívat a seznámit se blíže s tamním vinobraním, vypravit se sbírat kaštany či lanýže, nebo jít trhat olivy. Nemluvě o tom, že budete všechno chtít ochutnat. Představa čerstvě natrhané zeleniny, upečeného chleba z pece, toskánských specialit á la co dům dal, je víc než lákavá (divím se, že ta kniha doopravdy nevoněla tím jídlem, atmosféra z ní však dýchala na každé straně).

 

A třeba při své výpravě potkáte také nějakého Vévodu, který by se zcela jistě skepticky tvářil na to, proč se stěhujete do absolutně vybydleného domu z velkého města, kde není ani topení a telefon, ale přesto by vás vzal pod svá křídla a spolu s ním byste objevili netušené možnosti kulinářského umění.

 

Kniha rozhodně není pro ty, kteří očekávají velká gesta, bouřlivé akce, kniha má pomalý děj jako milý den strávený s knihou u moře, i když se v tom moři občas zvedne větší vlna, vše se záhy utiší a získá znovu svou rovnováhu. Je to kousek cestopis, kousek kuchařka, kousek krásné beletrie, kousek života.

Z knihy na vás dýchne nezaměnitelný klid, vánek italského venkova, hojnost v obyčejnosti, probudí chuťové buňky, o kterých jste ani netušili, že je máte, a hlavně ve vás vzbudí touhu nejen snít, ale doopravdy žít, nebo spíš užívat si. Život je krátký a je potřeba jej mít naplněný tím, co milujeme. A to si myslím, že je posláním této knihy – naučit nás doopravdy prožít naše bytí.

 

Za recenzní výtisk děkuji mnohokrát nakladatelství JOTA. Pokud byste po knize toužili, mrkněte se na ni v jejich eshopu.

 

Autor: Marlena de Blasi

Název v orig.: A Thousand Days in Tuscany

Nakladatelství: JOTA

Počet stran: 285 s.

Autor fotky k recenzi: Pája

Autor recenze: Pája

No votes yet.
Please wait...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Láskou ke knížkám

>> <<