obracíme stránky

Za listem list

Home / Recenze fakt čtivé / Vůně francouzského pečení

Vůně francouzského pečení

Když vyšla kuchařka Vůně francouzského pečení, věděla jsem hned, že se doma její recepty zúročí a že zaujmou. Dlouho jsem se ale odhodlávala z ní něco zkusit, ačkoliv všechno, na co se jen v knize podíváte, láká k vyzkoušení. Ptáte se, proč ta prodleva? Z části možná nedůvěra k vlastním pekařským schopnostem, když jsem viděla pracnost některých receptů (obvykle těch, které mě zaujaly na první pohled), z části souhra rodinných okolností, které se udály… Ale věřte mi, to čekání a dozrávání chuti i nápadu, za to stálo.

 

Kniha jako celek

Jean Michel Raynaud je ceněný francouzský cukrářský mistr a jeho delikatesy jsou v místních kruzích vyhlášené. Nyní se za hranice dostal jeho průvodce sladkým i slaným pečením ve francouzském stylu, který rozhodně navnadí všechny mlsné jazýčky. Kniha je rozčleněna do několika kapitol podle druhu těsta či pečení, v knize je připojen slovníček, vysvětlující náročnější pojmy či jen zpřesňující výrazy známější. V přední části kuchařky pak naleznete popisky k jednotlivým základním ingrediencím, kde máte srozumitelně vysvětleno, při jaké příležitosti, do jakého typu receptu a jakým způsobem je vhodné tu kterou příměs použít. Za velké plus považuji, že jsou nejen zde, ale i obecně v knize zařazeny vysvětlivky, kde je zmíněno, čím lze danou surovinu nahradit a jak, popř. kde ji lze nejčastěji sehnat, což velmi ušetří práci při přípravě ingrediencí.

 

Recepty a jejich podoba

Jednotlivé recepty mají nikoliv krok po kroku, ale krůček po krůčku popsaný přesný postup, jímž je třeba se při přípravě řídit. Speciální druhy těsta (brioškové, na croissanty, křehká těsta, odpalované těsto, na sušenky a další) mají své vymezené oddíly, kde jsou i s fotografickým doprovodem ukázány postupy jejich přípravy. V tomto bodě je nutno podotknout, že i člověk s minimálními zkušenostmi s pečením je schopen podle těchto návodů těsto připravit, jen se musí smířit s tím, že doba přípravy se díky nezkušenosti s těstem a nejistotou při jeho přípravě může prodloužit. Většina receptů je však obdařena dalšími fotografiemi, kde lze spatřit hotové výrobky či některou z mezifází. Milou součástí knihy je, že jednotlivé recepty jsou obdařeny primárně vlastním původním francouzským názvem, který je následně uveden v překladu do češtiny (aspoň tedy budete vědět, až vyrazíte do Francie, co si kupujete, když jejich menu ani za mák nebudete rozumět).

 

Ruku na srdce

Tato kuchařka je dílem zkušeného cukráře, který ví, jak na to. Jednotlivé recepty rozhodně nejsou určeny k rychlé přípravě, ba naopak, snoubí se v nich francouzská elegance, nonšalantnost a hlavně pohodovost – kde jinde se také obědvá několik chodů dvě a více hodin, že? Francouzi si užívají nejen konzumaci jídla, ale také jeho přípravu. Je dobré, ba přímo nutné se připravit na několikahodinovou práci, jejíž výsledek však bude stát rozhodně za to! Pekař začátečník, který bude mít za sebou jen bublaniny a nějakou tu bábovku, může být zaskočen náročností receptů už jen při samotném čtení (tuhle dvě hodiny chlaďte, támhle dvacet minut kyňte, tu dejte zmrazit atd.), ale skutečně není čeho se bát. Budete-li postupovat podle receptů, dočtete-li dokonale návod (viz má zkušenost s těstem v IG stories Pissaladiere aneb Pobavte se na můj účet) a spolehnete-li se na selský rozum, nebude v cestě za chutnými francouzskými pochoutkami stát nic. Jen si dejte pozor na to, že s některými surovinami nemáte zkušenosti – kdo moc nepeče např. se sušeným droždím, může být zaskočen tím, jak se chová, chutná atd., ale opět to není nic, co by se nedalo vyřešit.

 

Pissaladière aneb Jak jsme si upekli kousek Francie

Kdo jste našimi sledovateli na Instagramu, tak jste jistě před časem zaregistrovali můj „boj“ s těstem na Pissaladière – je v uložených příbězích pod názvem Pissaladiere, tak se můžete pobavit. Recept jsem vybírala spolu s mamkou, která tento slaný koláč z jižní Francie z Nice, variaci na tzv. fougasse, chtěla ochutnat stejně jako já.

 

Zlákala nás kombinace slaných ančoviček, karamelizované cibule a oliv, znělo to vláčně, vábně a podle fotky v knize to vypadalo jako chuťovka, která se bude na jazyku rozplývat. Navíc i ingredience v tomto receptu jsou relativně snadno sehnatelné.

 

Při bližším ohledání jsme zjistili, že recept se zdál být časově jednodušší, než ve výsledku skutečně byl. Celá pečící anabáze skončila po osmi hodinách čistého času (jednotlivé časy kroků nelze libovolně zkracovat oproti kuchařce, těsto potřebuje opravdu zkrátka svoje, jak se píše v knize) tím, že jsme si k večernímu čaji přikousli právě tento slaný koláč (mimochodem – excelentní chuti). Na jednotlivých fotkách níže vidíte klíčové okamžiky pečení.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O selském rozumu jsem mluvila zejména ve smyslu využití některých technik a uvědomění si, že když máte obyčejný malý mixér s metličkami na šlehačku, ale i s háky na těsto, že vám tento zdánlivě výkonný stroj těžko utáhne skoro půl kila ingrediencí (jen mouka a mléko) – na tohle skutečně potřebujete robot, o kterém se píše v knize, pokud ho nemáte, dejte přednost ruční práci jako já – těsto hněťte tak dlouho, dokud ho pod rukama neucítíte jako hladkou, jednolitou hmotu;
totéž po přidání dalších ingrediencí.

 

Oproti fotce v knize náš koláč byl ve výsledku vyšší po upečení, nicméně mu to nijak neubralo na chuti. Ostatně Fougasse, který je jeho variací, jak jsem psala, má také vyšší těsto.

 

Shrnutí? Knihu lze doporučit pro náročné konzumenty a (nejen) zkušené pekaře/cukráře/kuchaře, podrobně popsané postupy zvládne zdolat i méně zkušený kuchtík, jemuž však nesmí chybět cílevědomost pro zdolání náročnějších pasáží. Doporučuji vám knihu zkusit už jen proto, že to opravdu všechno přenádherně voní (i sladké věci, o kterých se tu víc nerozepisuji, ale třeba jablkové pyré s rebarborou, jo, to by fakt šlo). A podělte se o to. Já už bohužel nestihla dát ochutnat své babičce, které jsem původně z této kuchařky chtěla něco upéct, tak buďte rychlejší než já a udělejte podle ní něco těm, které máte rádi.

 

Vizuální provedení: 10/10. Náročnost receptů: Vysoká, ale zvládnutelná. Chuť: excelentní. Celkové hodnocení: 8/10 a velké doporučení.

 

Za recenzní výtisk děkujeme mnohokrát nakladatelství Esence (knihu lze zakoupit např. na eshopu knihkupectví Luxor).

 

Autor: Jean Michel Raynaud

Název v orig.: The French Baker

Počet stran: 272 s.

Vydáno: 2017

Nakladatelství: Esence

Autor fotografií k recenzi: Pavlína

Autor recenze: Pavlína

No votes yet.
Please wait...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Láskou ke knížkám

>> <<