obracíme stránky

Za listem list

Home / Recenze fakt čtivé / Zdravě jíst

Zdravě jíst

Jelikož se v našem okolí nachází nemálo těch, kteří vyznávají alternativní způsoby stravování, a čas od času se stane, že je máme nějak uhostit, je tato kuchařka jakýmsi darem z nebe. Zejména pak pro ty, kteří chtějí lidem tohoto smýšlení udělat radost a pohostit je tak, aby si pochutnali, a pak také i pro ty, pro něž znamená ochutnávání neznámého výzvu.

.

Přestože nepatříme my dva ani naše rodiny k vegetariánským ani veganským, našli jsme si tu spoustu inspirace i pro naše jídelníčky. Každý si mezi dobrotami, které se na stránkách nacházejí, přijde na své. Lenka Špaček se propracovala od všekonzumace až po veganství postupně na základě svého postupně vznikajícího vlastního přesvědčení a zkušenosti. Ne každý může (a chce) takové rozhodnutí udělat a naprosto od základů změnit způsob stravování, ale není na škodu dát si čas od času „detox“ od živočišných produktů a zkusit něco jiného.

.

Otázkou ovšem je, když chceme něco veganského vytvořit ve své kuchyni, kam sáhnout pro inspiraci, když do každého druhého receptu musíte odměřit 5 hrstí muří nožky, nastřádat 5 hrnků výluhu ze zlatem vyvažovaného „blakradjefira obecného“ (to jsme si teď vymysleli) nebo aspoň někde ulovit nějaký cizokrajně a dosti nedostupně znějící druh zeleniny, koření či jiné přísady.

.

Lenka Špaček ve své kuchařce Zdravě jíst používá zásadně dostupné potraviny, nabádá k využívání lokálních surovin a nevyužívá tropické plodiny, což v úvodu knihy náležitě zdůvodňuje (stejně jako nahrazení bílé mouky celozrnnou, bílého cukru třtinovým apod.) a připojuje další tipy a možnosti, jak nastolit jídelníčkovou změnu.

.

Jednotlivé recepty jsou (snad i z autorčiny zásady) nadmíru jednoduché, jejich návody jsou pochopitelné i pro ty, jež běžně v kuchyni nevládnou, nenajdete v nich strastiplně znějící instrukce k nesmyslnému hnětení vody, chlazení mouky, milimetrovému měření čočky a tak podobně, naopak kuchařka skutečně staví své základní pilíře na jednoduchosti, dostupnosti a hlavně vyvážené chuti. Autorka dokonce nezřídka opatřuje recepty svými poznámkami, proč to či ono nedělat či naopak do čeho se určitě pustit, jelikož se jedná o zlepšovák (chuti, vzhledu…).

.

V knize si přijdou na své milovníci sladkého, jsou tu i tipy na rychlé svačinky i party pohoštění, najdete tu recepty na domácí pečivo i výtečné snídaně a sytější hlavní chody. Všechny recepty vypadají a jsou odlehčené, člověk se necítí být zatížen množstvím chemie. Za velké plus knih považujeme fotografie jednotlivých pochutin, které ještě více lákají k vyzkoušení. Obecně lze říci, že grafické zpracování této publikace je na velmi vysoké úrovni stejně jako komplexní redakční práce.

.

Celkový dojem z kuchařské knihy je více než pozitivní. Recepty jsou funkční, kombinace použitých surovin lahodné i zajímavé a neotřelé či překvapivé (pro masožravce) a na základě čtení lze získat inspiraci, i když neplánujeme stát se vegany – je tu mnoho tipů skrytých mezi řádky jednotlivých návodů, jež mohou být užitečné v běžné kuchyni. I když opravdu nezběhnete na veganskou stranu, vězte, že i občasné neživočišné stravování nebo využití veganských surovin v normálním jídelníčku může být zajímavým zpestřením.

.

Za kuchařku k recenzi posíláme velké poděkování do Nakladatelství Kazda. Právě na jejich e-shopu se na knihu můžete podívat blíže, popř. si ji zde i objednat.

.

Autor: Lenka Špaček

Nakladatelství: Kazda

Vydáno: 2019

Počet stran: 110 s.

Autor fotky k recenzi: Pája

Autor recenze: Pája

No votes yet.
Please wait...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Láskou ke knížkám

>> <<